مراقبت های قبل از بارداری

توسط Health, Kidsدر 2015-12-01

مراقبت های قبل از بارداری 

مطالعات نشان داده است که سلامتی مهمتر از هر چیزی است.

قبل از تصمیم برای باردار شدن باید به نکات زیر توجه کرد
برای صاحب فرزند شدن نیاز به توافق خانواده است. این توافق باید دوجانبه باشد. پدر و مادر هم از سلامت کامل روانی و فیزیکی اطمینان داشته باشند.
 
روابط خوب با همسر و خانواده‌ی همسر از نکاتی است که بسیار اهمیت دارد و باید قبل از بارداری اگر مشکلی در این زمینه وجود دارد برطرف شود. زوج‌های جوان باید بدانند که وضعیت اقتصادی و معیشتی نسبتا خوبی برای فرزند خود فراهم خواهند کرد و اینکه می‌توانند برای کودک خود وقت و حوصله و انرژی صرف کنند.
 
والدین باید متوجه باشند که با به دنیا آمدن فرزندشان زندگی آن‌ها نیز تغییر خواهد کرد و خود را برای این تغییرات آماده کنند تا بتوانند در شرایط مناسب، کودک خود را تعلیم دهند و باعث رشد و شکوفایی هرچه بشتر استعدادهای او شوند.

اقدامات قبل از بارداری

برخی از مراقبت‌های مهم قبلا از بارداری به صورت زیر می‌باشند:

 معاینات پیش از بارداری ( مراقبت های قبل از بارداری )

قبل از اقدام به بارداری، لازم است جهت معاینه به یک متخصص زنان مراجعه کنید. در این جلسات سوابق پزشکی خانوادگی شما و همسرتان بررسی شده و با توجه به نتایج معاینات وضعیت فعلی سلامت عمومی‌تان سنجیده می‌شود. آزمایش کامل خون برای تعیین گروه خونی، کم خونی، مثبت یا منفی بودنRH ، چربی، قند خون، هپاتیت، تالاسمی، توکسوپلاسموز و… انجام شده و براساس آن داروها یا مکمل‌های غذایی تجویز می‌شوند. ( مراقبت های قبل از بارداری )

عدم ابتلا به بیماری‌های عفونی یا ویروسی در زمان بارداری اهمیت بسیاری دارد؛ پس ممکن است برای پیشگیری از بروز آبله مرغان، سرخچه و دیگر بیماری‌ها، واکسیناسیون صورت بگیرد. عفونت‌های قابل انتقال جنسی، فرآیند بارداری و زایمان را دشوار می‌کند. پس شما و همسرتان باید در این زمینه آزمایش‌های منظمی بدهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه معاینات پیش از بارداری کلیک کنید.

( مراقبت های قبل از بارداری )

آزمایش های لازم قبل از بارداری

گروه خونی و ارهاش

شمارش کامل خون (کم خونی و پلاکت و …)

قند خون ناشتا

آنالیز کامل و کشت ادرار

در صورت تمایل، آزمایش HIV

آزمایشVDRL  (آزمایش عفونت های منتقله از راه جنسی)

تیتر آنتی بادی ضد سرخجه  در صورتی که خانم علیه سرخجه ایمن نشده باشد و سابقه ابتلا به سرخجه را نیز نداشته باشد.

در صورتی که خانم طبق دستورالعمل کشوری بر علیه هپاتیت ایمن نشده است، یا شک دارد:  آزمایش HBsAg  .(هپاتیت) بهتر است آزمایش تیرویید نیز انجام شود . ( مراقبت های قبل از بارداری )

مصرف هرگونه مواد مخدر مشروب و سیگار قطع شود:
یکی دیگر از مراقبت‌هایی که در «دوران بارداری» لازم است مادران به آن توجه کنند، پرهیز از «دخانیات» و «مشروبات الکی» است. در مورد دخانیات مصرف آن‌ها توسط مادر و پدر و  یا اینکه مادر در معرض دود قرار بگیرد، موجب آسیب‌های جدی برای جنین می‌شود. ( مراقبت های قبل از بارداری )
 
«ریه‌ی جنین» هنوز کامل نشده است در نتیجه قدرت مقابله با مواد خارجی سمی را ندارد. در مورد «مصرف الکل» نیز وضع چنین است. «الکل مصرفی» قبل از آنکه توسط کبد تصفیه شود به سرعت از طریق جفت وارد بدن نوزاد می‌شود و درنتیجه موجب تشنج و «آسیب‌های مغزی جنین» می‌شود.
مصرف سیگار در دوران بارداری ممکن است سبب کم شدن وزن جنین و حتی سقط آن شود. اگر مادری در دوران بارداری زیاد سیگار مصرف کند، چون ماده نیکوتین از راه جفت به جنین می‌رسد ممکن است نوزاد وی مبتلا به تشنج و رخوت شود.
هر مادری که معتاد به سیگار است باید به هر طریق که تمایل دارد مصرف سیگار خود راکم یا قطع کند. اگر پدر و مادر هر دو سیگار می‌کشند باید هر دو سیگار را کم و قطع کنند.
 
مصرف مشروبات الکلی زمینه را برای کاهش هوش و استعداد کودک در دوران جنینی فراهم و در  بزرگسالی نیز او را دچار مشکل می کند. ( مراقبت های قبل از بارداری )

مصرف ویتامین‌ها و فولیک اسید ( مراقبت های قبل از بارداری )

شروع مصرف مکمل فولیک اسید پیش از بارداری و ادامۀ آن در طول دوران بارداری بسیار مهم است. با مصرف روزانه ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید حداقل به مدت یک ماه پیش از باردار شدن و طی سه ماهۀ اول بارداری می‌توانید احتمال ابتلای جنین به نقص‌های لولۀ عصبی مثل اسپینا‌بیفیدا را به میزان ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش دهید. مصرف فولیک اسید به پیشگیری از دیگر نقص‌های مادرزادی نیز کمک می‌کند. پزشک ممکن است قرص فولیک اسید یا مکمل‌های بارداری و مولتی‌ویتامین‌های بارداری را که حاوی میزان مناسبی فولیک اسید است برای شما تجویز کند.

بهتر است مصرف مولتی‌ویتامین‌ها را در دوران پیش از بارداری با هماهنگی پزشک مصرف کنید. دُز روزانۀ مولتی‌ویتامین مصرفی شما نباید بیشتر از ۷۷۰ میکروگرم رتینول (RAE) ویتامین A داشته باشد. مصرف بیش از حد ویتامین A باعث بروز نقص‌های مادرزادی در جنین می‌شود. مصرف ید نیز قبل از بارداری به سلامت جنینتان کمک خواهد کرد. با توجه به شیوع کم‌کاری تیرویید در ایران، بهتر است از مکمل‌هایی که حاوی ید است استفاده کنید.

همچنین با توجه به این موضوع که کمبود ویتامین D در بین ایرانیان، قبل از بارداری از کافی بودن این ویتامین در بدنتان اطمینان حاصل کنید. ویتامین D در جذب کلسیم و سلامت استخوان‌ها تأثیر زیادی دارد. اگر از مصرف یکی از مکمل‌هایتان مطمئن نیستید، از پزشک خود بخواهید یک مکمل مناسب برای شما تجویز کند.

تغذیه قبل از بارداری ( مراقبت های قبل از بارداری )

بسیاری از زنان قبل از بارداری یک رژیم متعادل را مصرف نمی کنند و ممکن است وضعیت تغذیه ای مناسبی را برای مطالبات حاملگی خود نداشته باشند.

به طور کلی، یک زن باردار بعد از سه ماهه اول برای رفع نیاز بدنش و جنین در حال رشدش نیاز به دریافت حدود 300 کالری اضافه در روز دارد اما این کالری ها، و همچنین کل رژیم غذایی، باید سالم، متعادل و مغذی باشند.

اداره خدمات بهداشتی و انسانی صفحه غذایی را برای کمک به انتخاب انواع غذاهای سالم آماده کرده است و برای زنان باردار و شیرده مناسب است.

آزمایش‌های ژنتیک قبل از بارداری ( مراقبت های قبل از بارداری )

در صورت وجود سابقه بیماری‌های ژنتیکی در خانواده، بهتر است که برای اطمینان از سلامتی جنین آزمایش‌های ژنتیک قبل از بارداری انجام شود؛ این آزمایش‌ها هزینه بالایی دارند، با این حال در صورتی که شما و شوهرتان حامل یک ژن ناقص باشید، به احتمال 25% ممکن است آن ژن را به فرزندتان نیز انتقال دهید. این آزمایش‌ها با ارائه یک نمونه بزاق دهان یا خون زن و مرد انجام می‌شود.

 ورزش و تقویت عضلات ( مراقبت های قبل از بارداری )

تمرینات ورزشی به حفظ تناسب اندام کمک کرده و آمادگی بدن را برای بارداری و زایمان افزایش می‌دهند. پیاده روی، دوچرخه سواری و تمرینات هوازی از ورزش‌های بسیار مناسب برای تمام افراد و مخصوصا زنان باردار است. در صورتی که به ورزش عادت ندارید با تمرینات سبک و ساده شروع کنید. مثلا 20 دقیقه پیاده روی کنید یا ورزش‌های کششی ساده انجام دهید. ( مراقبت های قبل از بارداری )

 رژیم غذایی مناسب ( مراقبت های قبل از بارداری )

قبل از بارداری نیازی به افزایش حجم غذا ندارید اما باید بدن خود را با مصرف غذاهای مفید تقویت کرده و برای بارداری آماده شوید. مصرف روزانه میوه، سبزیجات، غلات، شیر، ماست، آجیل، مرغ، گوشت و حبوبات را فراموش نکنید. مصرف زیاد از حد کافئین در دوره بارداری و قبل از آن امکان بروز خطراتی همچون سقط جنین و کم وزنی نوزاد را افزایش می‌دهد.

در نتیجه توصیه می‌شود که قهوه مصرفی خود را به یک فنجان در روز کاهش دهید. مصرف ماهی نیز برای زنان باردار بسیار مفید است چرا که سرشار از پروتئین، امگا3 و ویتامین D می‌باشد. لازم به ذکر است که نوع ماهی بسیار اهمیت دارد. مثلا بهتر است که از خوردن ماهی‌هایی همچون شمشیرماهی، کوسه، ماهی خال خالی و تاج ماهی خودداری کنید.

( مراقبت های قبل از بارداری )

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سبد خرید