به طور کلی، لاپاراسکوپی با دو هدف تشخیصی یا درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. برای زوجهایی که قبلاً ارزیابی اولیه ناباروری از جمله ارزیابی تخمکگذاری، ذخیره تخمدان، سونوگرافی و هیستروسالپنگوگرام در زنان و آنالیز مایع منی در مردان را تکمیل کردهاند و علت مشخصی برای ناباروری نیافتند، میتوان لاپاروسکوپی تشخیصی را پیشنهاد کرد. که البته در مراکز ناباروری امروزه هدف پیداکردن علت نیست بلکه به مقصود رساندن مراجعهکننده است.
چه زمانی لاپاروسکوپی توصیه می شود
لاپاراسکوپی میتواند به پزشک کمک کند تا بسیاری از بیماریهایی را که بر باروری تأثیر میگذارند را تشخیص دهد یا درمان کند. مانند:
اندومتریوز
لولههای فالوپ دارای هیدروسالپنکس
فیبرومها
سایر ناهنجاریهای دستگاه تناسلی
کیست های تخمدان
چسبندگی لگن
درمان تحت بیهوشی انجام میشود تا بیمار دردی احساس نکند. دو یا سه برش کوچک نیز در قسمت تحتانی شکم ایجاد میشود و یک لوله نازک دراز به نام لاپاراسکوپ وارد میشود.
مزایای جراحی لاپاراسکوپی برای ناباروری
این روش به پزشک اجازه می دهد تا نگاهی جامع به اندام های داخل شکم داشته باشد تا مسائل مختلف ناباروری را شناسایی کند. علاوه بر تشخیص، جراحی لاپاروسکوپی ممکن است برای درمان برخی از علل ناباروری انجام شود و در نتیجه شانس باردار شدن افزایش یابد.
مشکل دیگری که تنها از طریق جراحی قابل تشخیص است چسبندگی لگن است، چسبندگی با سونوگرافی، اشعه ایکس یا سی تی اسکن قابل مشاهده نیست. چسبندگیها میتوانند در توانایی باردار شدن اختلال ایجاد کنند.
کدام بیماران نابارور باید لاپاروسکوپی انجام دهند؟
ممکن است مواردی وجود داشته باشد که در آن پزشک ناباروری با توجه به سابقه فرد انجام لاپاروسکوپی را گزینهای هوشمندانه در نظر بگیرد. به عنوان مثال، اگر خانمی سابقه عفونت شدید لگنی یا پارگی آپاندیس داشته باشد احتمال وجود چسبندگی لگنی بیشتر است و در نتیجه بهرهمندی از لاپاراسکوپی برای تشخیص دقیقتر لازم است