هر آنچه در مورد فریز تخمک باید بدانید

فریز تخمک چیست

فریز تخمک (یا انجماد تخمک) فرآیندی است که در آن تخمک‌های زنانه در یک دمای بسیار پایین نگهداری می‌شوند تا برای استفاده در آینده ذخیره شوند. این فرایند به زنان کمک می‌کند که تخمک‌های خود را در زمانی که باروری به طور طبیعی ممکن است سخت‌تر شود، نگهداری کنند.

فریز کردن تخمک که در اصطلاح پزشکی اووسیت کرایوپرزرواسیون (Oocyte cryopreservation) گفته می‌شود، یکی از روش‌های فناوری کمک باروری (ART) است.

در طول این روش، از دارو برای تحریک رشد تخمک استفاده می‌شود. سپس، تخمک‌های بالغ، از تخمدان‌ها استخراج می‌گردند و جهت ذخیره‌سازی، منجمد می‌شوند. در این صورت، می‌توانید هر زمانی که نیاز است، تخمک‌ها را از حالت انجماد خارج و با اسپرم ترکیب کنید تا جنین تشکیل شود. سپس، جنین را می‌توانید برای لانه‌گزینی به رحم انتقال دهید.

بعضی از افراد از روش فریز تخمک، برای استفاده آن در آینده کمک می‌گیرند؛ اما بعضی‌ها نیز آن را اهدا می‌کنند. در واقع، اهداکننده، تخمک فریز شده را به شخص دیگری می‌دهد تا او برای باروری، از آن استفاده کند.

صرف‌نظر از اینکه به چه دلیلی فریز کردن تخمک انجام می‌شود، هدف کلی این فرایند، نگهداری تخمک است. این کار به شما این امکان را می‌دهد تا با برداشت تخمک در سنین پایین‌تر، امکان باروری را در سنین بالا داشته باشید. اگرچه این روش، تضمینی برای بارداری نخواهد بود، اما می‌تواند شانس باردارشدن موفق در آینده را افزایش دهد.

فریز تخمک برای چه کسانی مناسب است؟

  1. زنان جوانی که قصد دارند تا در آینده بچه‌دار شوند ولی به دلایلی نمی‌خواهند یا نمی‌توانند در حال حاضر بچه‌دار شوند.
  2. زنان مبتلا به بیماری‌های خاص مانند سرطان، که ممکن است به دلیل درمان‌های شیمیایی یا رادیوتراپی توانایی باروری خود را از دست بدهند.
  3. زنان با مشکلات باروری که ممکن است در آینده با مشکل ناباروری مواجه شوند و بخواهند شانس بارداری خود را در آینده افزایش دهند.
  4. زنان شاغل یا کسانی که برای اهداف حرفه‌ای به تأخیر در بچه‌دار شدن نیاز دارند.
  5. زنان بالای 35 سال که ممکن است نگران کاهش کیفیت تخمک‌ها در آینده باشند

در چه سنی می توان فریز تخمک انجام داد

زیر 25 سال

سن مهم‌ترین شاخص برای پتانسیل باروری محسوب می‌شود. اگر سن شما کمتر از 25 سال است، معمولا برای بارداری جای نگرانی وجود ندارد. در واقع، در این سن، فریز کردن تخمک توصیه نمی‌شود، زیرا ذخیره تخمدان شما زیاد است.

بین 25 تا 30 سال

فریز کردن تخمک در اوایل و اواسط دهه 30 زندگی، بسیار شایع است. طبق شواهد، پس از 35 سالگی، میزان باروری کاهش شدیدی پیدا می‌کند.

اگر بین 35 تا 38 سال هستید و می‌خواهید در آینده بچه دار شوید، باید به متخصص باروری مراجعه کنید. بهتر است که در سنین پایین‌‌تر به گزینه‌هایی که در آینده می‌تواند به باروری کمک کند، فکر کنید.

بیشتر از 39 سال

شانس بارداری خانم‌های 40 ساله، به طور طبیعی به 5 درصد در هرماه کاهش پیدا می‌کند؛ از این رو اگر بالای39 سال هستید، فریز کردن تخمک ممکن است برای شما مناسب نباشد. به طور کلی، اگر در این محدوده سنی هستید و قصد فریز تخمک دارید، اصلا وقت تلف نکنید و هرچه سریعتر به متخصص باروری مراجعه کنید.

چه مدت می توان تخمک را فریز کرد؟

‌تخمک ها را می‌توان برای مدت طولانی فریز کرد. به طور معمول، فریز کردن تخمک‌ها تا ۱۰ سال مجاز است و در این مدت می‌توان از آن‌ها برای باروری استفاده کرد. در برخی موارد، با توجه به شرایط خاص هر مرکز، این مدت ممکن است کمی تغییر کند. کیفیت تخمک‌های فریز شده بستگی به سن زن در زمان فریز کردن، تکنیک‌های استفاده شده و شرایط نگهداری دارد. به طور کلی، هر چه تخمک‌ها در سن پایین‌تری فریز شوند، احتمال موفقیت در استفاده از آن‌ها در آینده بیشتر است

عوامل زیر نیز ممکن است بر میزان موفقیت بارداری با تخمک فریز شده تاثیر گذارند

سیکل قاعدگی منظم و طبیعی
سلامت رحم
مشکلات باروری
سن اهداکننده اسپرم
کیفیت اسپرم
عادات سبک زندگی مانند، نوشیدن بیش از حد الکل یا سیگارکشیدن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا