میزان مراجعه به پزشک در دوران بارداری
تعداد دفعات مراجعه به پزشک در طول بارداری
اولین مراجعه باید بلافاصله پس از مثبت شدن جواب آزمایش بارداری صورت گرفته تا اقدامات اولیه از قبیل تشکیل پرونده، آزمایش روتین بارداری، معاینات لازم واکسیناسیون و…انجام می شود.اگر خانم باردار جزء گروه در معرض خطر نباشد، ملاقاتهای بعدی در طی شش ماه اول هر ماه یک بار، طی ماههای هفتم و هشتم هر دو هفته یک بار و پس از آن تا زمان زایمان هرهفته باید صورت پذیرد.چنانچه خانم باردارجزء گروه های درمعرض خطر باشد، این ملاقاتها در فواصل کمتری انجام خواهد شد. ( میزان مراجعه به پزشک در دوران بارداری )
اگر چنانچه دچار دیابت، آسم، فشار خون بالا، مشکلات قلبی، آلرژیها، اختلال التهابی و… هستید و یا حتی اگر از برخی مشکلات روحی– روانی مثل افسردگی رنج میبرید، حتما باید موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید، تا هر چه زودتر اقدامات لازم صورت گیرد. برای آنکه خطری جنین را تهدید نکند، ممکن است در 3 ماه نخست بارداری (12 هفته اول) مجبور باشید داروهای خاصی را استفاده کنید مثلا اگر دیابت دارید باید توجه بیشتری به میزان قند خونتان داشته باشید. یکی دیگر از نکات مهم در مورد اقدامات مربوط به دوران قبل از بارداری، مصرف برخی مکملها و ویتامینها مخصوصاً فولیک اسید است.
دستگاه عصبی جنین در 28 روز نخست بارداری شکل میگیرد یعنی دورانی که اغلب خانمها حتی هنوز نمیدانند باردار هستند یا نه. مصرف اسیدفولیک 4 ماه قبل از بارداری و حین بارداری توصیه میشود. حتی اگر بارداری شما با چنین خطراتی همراه نباشد و سابقه بیماری و مشکل خاصی نداشته باشید، باز هم بهتر است تغییراتی در برنامه زندگی و غذایی خود ایجاد کنید و حتما تحت نظر پزشک این دوران را سپری کنید. ( میزان مراجعه به پزشک در دوران بارداری )
چند وقت یک بار باید برای چکاپ بارداری به پزشک مراجعه کنیم؟
بیشتر زنان باردار باید طبق برنامه زیر برای معاینه مراجعه کنند:
- هفته 4 تا 28 بارداری – هر چهار هفته یک بار (ماهی یک مرتبه)
- هفته 28 تا 36 بارداری – هر دو هفته یک بار (دو مرتبه در ماه)
- هفته 36 تا 41 بارداری – هر هفته یک بار
اگر عوارضی در دوران بارداری داشته اید ممکن است لازم باشد دفعات بیشتری به پزشک مراجعه کنید. در معاینات میتوانید همسر خود را نیز همراه ببرید تا در جریان کامل وضعیت شما و کودک قرار گرفته و از شما پشتیبانی کند. ( میزان مراجعه به پزشک در دوران بارداری )
چگونگی معاینات
در ابتدای جلسات معاینۀ بارداری، پزشک نتایج آزمایشهایی را مرور خواهد کرد که در جلسات قبلی تجویز کرده و ممکن است سؤالهایی را برای بررسی وضعیت سلامت مادر و جنین بپرسد. پزشک در این جلسات، معایناتی را با هدف بررسی پیشرفت بارداری و کیفیت آن انجام خواهد داد. به طور معمول و بسته به هفتۀ بارداری، پزشک معاینات زیر را انجام خواهد داد:
- اندازهگیری وزن مادر و بررسی میزان وزنگیری
- اندازهگیری فشار خون و معاینۀ دست و پاها برای هر گونه تورم
- معاینۀ شکم برای بررسی هر گونه توده یا ضایعه و بررسی موقعیت جنین
- اندازهگیری سایز رحم برای بررسی میزان پیشرفت بارداری؛ معمولاً بعد از سه ماهۀ دوم
- گوش دادن به ضربان قلب جنین؛ معمولاً از سه ماهۀ دوم
- معاینات لگنی و واژینال برای بررسی وضعیت دهانۀ رحم و ترشحات در هفتههای پایانی بارداری
( میزان مراجعه به پزشک در دوران بارداری )