مطالعات نشان داده است که سلامتی مهمتر از هر چیزی است.
مراقبت بهداشتی بعد از زایمان
مراقبت های بهداشتی بعد از زایمان طبیعی
بهتر است حدود 6 ساعت پس از زایمان طبیعی دوش ایستاده گرفته شود. این امر می تواند در روزهای بعد تکرار شود. در سزارین، روز چهارم بعد از عمل پانسمان ناحیه عملرا برداشته و به حمام بروید و دوش ایستاده بگیرید.
– اگر بخیه دارید روزی سه بار، هر بار به مدت 20 دقیقه در یک لگن که حاوی آب ولرم و بتادین که شبیه چای کمرنگ باشد، بنشینید و سپس ناحیه بخیه را خشک نمایید.
– جهت بهبود سریع روزی سه مرتبه سشوار را با فاصله روی ناحیه بخیه بگیرید.
– لباس زیر نخی بپوشید و روزانه تعویض نمایید
– ناحیه بخیه را تمیز و خشک نگاه دارید.
(مراقبت بهداشتی بعد از زایمان)
مراقبت های بهداشتی بعد از سزارین
– روز چهارم بعد از سزارین پانسمان ناحیه عمل را بردارید و به حمام بروید. دست خود را با صابون یا شامپو بچه آغشته نمایید و ناحیه عمل را شستشو دهید.
– پس از خروج از حمام ناحیه سزارین را با سشوار یا گاز استریل خشک نمایید.
– از لباسهای نخی استفاده نمایید.
– در صورت بزرگ بودن شکم با شکم بند یا روسری شکم خود را ببندید طوری که روی ناحیه عمل قرار نگیرد.
– از مقاربت به مدت شش هفته خودداری کنید.
– زیاد راه بروید.
مراقبت ازنوک پستان : ( نکات بهداشتی بعد از زایمان ٬ مراقبت بهداشتی بعد از زایمان )
بعداز زایمان تغذیه نوزاد با شیرمادر بسیاراهمیت دارد .زیرا شیرمادر علاوه بر مزایای که دارد ،احتیاجات تغذیه ای نوزاد را در 4 تا 6 ماه اول زندگی برطرف میکند .برای تغذیه نوزاد با شیرمادر لازم است مراقبت مناسب از پستان مادر به عمل آید بدین منظور خانم شیرده باید نوک پستان را کاملاً تمیز نگه دارد .البته شستن نوک پستان در هر بار تغذیه نوزاد و همچنین استفاده از صابون توصیه نمی شود ، فقط کافی است خانمهای شیرده پستان های خود را یکبار درروز شسته و اجازه دهند تا در معرض هوا خشک شود .
در بعضی از مادران شیرده به دلیل وضعیت نادرست شیردهی و در حالتی که شیرخوار به قدر کافی ازهاله پستان را دردهان قرارنداده و فقط نوک پستان را می مکد ، نوک پستان زخم میشود مادر میتواند برای کمک به بهبود زخم یا شقاق نوک پستان ،بعداز تغذیه نوزاد یک قطره از شیرخود را روی نوک و هاله پستان قراردهد .
دراین مواقع بهتر است مادر به شیردهی ادامه داده و درصورت نیاز به پزشک یا ماما مراجعه نماید.استفاده از صابون ،کرمها و محلولهای دارویی و شستشوی زیاد پستان توصیه نمی شود زیرا احتمال آسیب را بیشتر میکند.
درروزهای اول بعد از زایمان که شیر در پستانها ترشح میشود پستانها پرشیر ، بزرگ ، (مراقبت بهداشتی بعد از زایمان) سفت و احتمالاً دردناک میشود در این حالت نوزاد نمی تواند نوک پستان و هاله آن را در دهان خود قرار داده و به اندازه کافی شیر بخورد درنتیجه پستانها کاملاً تخلیه نمی شود درچنین مواردی تخلیه شیر از پستان باعث نرم شدن آن میشود.
بهترین اقدام مکیدن قوی شیرخوار است بدین منظور مادر باید ابتدا با یک حوله تمیز و گرم پستان خود را کمپرس کند یا دوش آبگرم بگیرد و پس از ماساژ ملایم پستان ، نوزاد خود را تغذیه نماید اگر نوزاد قادر به مکیدن نباشد مادر میتواند شیرخود را دوشیده و با فنجان و قاشق به شیرخوار بخوراند . (مراقبت بهداشتی بعد از زایمان)
گاهی با ورود میکرب به مجاری شیر ، پستان دچار عفونت میشود دراین گونه موارد قسمتی از پستان فوق العاده دردناک ، متورم و قرمز میشود که آن را ماستیت گویند .این حالت درمراحل پیشرفته منجر به آبسه پستان میشود .
در ماستیت نیز مهمترین مساله تخلیه شیر از پستان است برای اینکه مادر کمتر احساس درد کند،بهتر است شیردهی را از پستان سالم شروع نماید . اگر مادر مایل به شیردهی از پستان مبتلا نیست ،توصیه میشود شیر را دوشیده و با فنجان به نوزاد بدهد. (مراقبت بهداشتی بعد از زایمان)
درصورت بروز عفونت پستان حتماً به پزشک مراجعه شود.
( نکات بهداشتی بعد از زایمان )
(مراقبت بهداشتی بعد از زایمان)
نزدیکی بعد از زایمان:
در این دوران بسیاری از مادران به علت دردناشی از بخیه، تمایل به نزدیکی ندارند. تا زمانی که خونریزی ادامه دارد و بخیه ها کاملا ترمیم نشده، داشتن نزدیکی صلاح نیست. معمولا بهبود محل بخیه های ناحیه تناسلی حدود 20 روز طول می کشد. توصیه می شود تا زمانی که مادر احساس راحتی نکرده و تمایل به نزدیکی ندارد، از آن بپرهیزد.
مراقبت بهداشتی بعد از زایمان